REVENGE BODY : Η αλήθεια πίσω από τους τηλεοπτικούς τίτλους

Κωνσταντίνος Ξένος

Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc. Ph.D.cand.

Διευθυντής τμήματος Διατροφογενετικής και Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών»

To Revenge Body αποτελεί ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που προβάλλεται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ. Πρόσφατα ξεκίνησε να προβάλλεται και η Ελληνική εκδοχή του από τη συχνότητα του Open. Όταν με προσέγγισαν για να αποτελέσω έναν από τους διαιτολόγους που θα αναλάμβαναν κάποια περιστατικά, έθεσα στην παραγωγή, ως απαράβατο κανόνα συνεργασίας, την απόλυτη ελευθερία στην έκφραση της ορθής διαιτολογικής πράξης, όπως την πιστεύω και την υπηρετώ τόσα χρόνια. Γιαυτό και η εξατομικευμένη αγωγή που έλαβαν οι Κες τις οποίες ανέλαβα, ήταν εναρμονισμένη πλήρως με τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής και μακριά από κάθε είδους ψυχαναγκασμούς, ιδιαίτερα με τη ζυγαριά. Μια προσέγγιση που τις βοήθησε θεωρώ να κατανοήσουν, πως η κάθε προσπάθεια για απώλεια βάρους είναι μια προσωπική υπόθεση, χωρίς να ενέχει ίχνη εκδίκησης προς κανέναν και για κανένα λόγο, όπως πιθανόν να προδικάζει ο τίτλος της εκπομπής… Πως μπορεί μαζί μου να μην κερδίσουν εντυπωσιακές για την τηλεθέαση, απώλειες βάρους, όμως θα κερδίσουν υγεία και αγάπη για τον εαυτό τους. Αυτός άλλωστε ήταν και ο μεγάλος μου στόχος (σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που ούτε οικονομικό όφελος θα είχα, αλλά ούτε μετά από 23 χρόνια τηλεοπτικής προβολής ετίθετο θέμα ανάγκης για τηλεθέαση) : Πως θα μπορέσω να «μεταλλάξω» την τακτική που ακολουθούσαν στο Revenge Body των ΗΠΑ συνάδελφοι μου διαιτολόγοι, που για χάρη του τηλεοπτικού προγράμματος διαχειριζόντουσαν συχνά με βίαιο τρόπο, αυτούς τους ευαίσθητους ανθρώπους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα… Ας διαβάσουμε λοιπόν τι είπαν για την εμπειρία τους οι Κες που ανέλαβα και ολοκλήρωσαν τη συγκεκριμένη διαδικασία (αναφέρομαι στις Κες που ολοκλήρωσαν την προσπάθεια μαζί μου διότι υπήρξε και μια η οποία επειδή εξαρχής δεν είχε πάρει την απόφαση να προσπαθήσει δεν συνέχισε στο όλο εγχείρημα – μάλιστα δήλωσε και την ευχαριστώ, πως δεν την πίεσα και δεν την ζύγιζα κάθε λίγο και λιγάκι) :

 

ΒΑΝΕΣΑ ΜΠΡΟΥΜΑΝΑ          

“Στο revenge body του open μπήκα με μοναδικό κίνητρο να αλλάξω πράγματα που θα αναβάθμιζαν την ποιότητα της ζωής μου, μέσα από τη σωστή διατροφή και την άσκηση. Δεν υπήρχε κάποιο χρηματικό έπαθλο παρά μόνο η ευκαιρία να συναντήσω καταξιωμένους ειδικούς που θα με βοηθούσαν και αυτό ήταν ένα γεγονός που μετρούσε πολύ για εμένα. Δεν είχα δηλαδή στόχο να συμμετάσχω για να κερδίσω κάποια χρήματα αλλά κάτι πιο ουσιαστικό : την υγεία μου σε όλα τα επίπεδα… Πράγματι ο τρόπος που «αγκάλιασε» ο διατροφολόγος μου το θέμα των παραπανίσιων κιλών μου ήταν εξαιρετικός, με συνέπεια να πετύχω τον πρώτο στόχο μου και τώρα να συνεχίζω αυτήν την προσπάθεια αυτοβελτίωσης και να έχει ανέβει η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μου. Ο Κος Ξένος με οδήγησε στα σωστά μονοπάτια της διατροφής, βάλαμε μια τάξη στη διατροφή μου και θεωρώ πως το Revenge Body αποτέλεσε το εφαλτήριο για να βρω την καλύτερη εκδοχή της Βανέσας! Συνεχίζουμε ακάθεκτοι.”

 

ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΥΛΟΥΝΗ

“Στο revenge body συμμετείχα μετά από πολλές σκέψεις για το ότι πρέπει να κάνω κάτι σωστό για εμένα. Ξεκίνησα και συνέχισα το project με πολύ ενθουσιασμό και επανακτώντας την χαμένη φροντίδα για τον εαυτό μου. Ο Κος Ξένος με βοήθησε να μπω σε μια σειρά ως προς τη διατροφή μου, με άκρως ήπιο τρόπο, χωρίς στερήσεις και ακραία πράγματα. Είμαι ενθουσιασμένη μαζί του και αν και είχα μικρούς ενδοιασμούς ως προς το αν θα καταφέρω να κρατήσω το σκληρό πρόγραμμα που φανταζόμουν ότι θα έδινε, δεν περίμενα ποτέ, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα πως με τη διατροφή του όχι μόνο δεν θα στερηθώ τίποτα, αλλά δεν ένιωσα στιγμή πως κάνω δίαιτα και αυτό θεωρώ τη μεγαλύτερη νίκη, γιατί το πιο σημαντικό είναι να ξεγελάσεις το μυαλό, να μην νιώθεις ότι στερείσαι. Η βοήθεια του ήταν τόσο ουσιαστική και εναρμονισμένη με μια ισορροπία στη διατροφή που και τώρα που τελείωσε το project, συνεχίζω μαζί του για την ολοκλήρωση της προσπάθειας και της μεγάλης αλλαγής των διατροφικών μου συνηθειών. Άλλωστε έδειξε και ο ίδιος από την αρχή πως δεν τον ένοιαζαν τα νούμερα της ζυγαριάς αλλά μόνο εγώ, που επιζητούσα μια βελτίωση τόσο στο αισθητικό κομμάτι όσο και στο ψυχολογικό.

Ναι!  Μπορεί ο καθένας να βρει τα εσωτερικά αποθέματα δύναμης και να βελτιώσει την υγεία και την αισθητική του.”

 

ΜΑΡΘΑ ΚΑΜΙΝΑΡΗ

“Η οικειοθελής ένταξη μου στο project Revenge Body, μου έδωσε την μεγάλη ευκαιρία να συναντήσω τον Κο Ξένο, ο οποίος με τον πιο όμορφο τρόπο με βοήθησε να κατανοήσω πολλά πράγματα για τη διατροφή μου αλλά και γενικότερα για τον εαυτό μου, να τον αγαπήσω περισσότερο, να ανακαλύψω τη δύναμη που έκρυβα μέσα μου και να προάγω με σωστό τρόπο την σωματική και ψυχική μου υγεία. Γιατί είναι πράγματι μοναδικό να ανεβάζεις την αυτοπεποίθηση σου βελτιώνοντας καθημερινά τη διατροφή σου, τη σωματική σου δραστηριότητα, το βάρος σου και κατ επέκταση το ζητούμενο: την υγεία σου! Γιατί είναι πραγματικά μοναδικό να μπορείς να ανεβοκατεβαίνεις σκαλιά χωρίς να λαχανιάζεις και να σε πιάνει ταχυπαλμία…Η προσπάθεια με τον διατροφολόγο μου ως συνοδοιπόρο συνεχίζεται όπως ξεκίνησε, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα και εύχομαι όλοι και όλες που προβληματίζονται ανάλογα να πάρουν την μεγάλη απόφαση και να επισκεφθούν έναν ειδικό ή γιατί όχι να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα.”

Ευχαριστώ θερμά τις Κες που συνεργάστηκα και συνεχίζουμε αυτό το όμορφο ταξίδι στα μονοπάτια της σωστής διατροφής για τα λόγια τους, που θεωρώ πως αποτελούν και εξαιρετική απάντηση στα κακόβουλα σχόλια του γνωστού – αγνώστου που πριν καλά καλά δει την εκπομπή, άρχισε πάλι να γράφει βαρύγδουπες ηθικολογίες, στην ουσία ανοησίες, στο fb.