ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Κωνσταντίνος Ξένος

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. Ph.D.

 

Είναι γεγονός πως οι θρεπτικές ανάγκες και απαιτήσεις του ανθρώπινου οργανισμού, διαφοροποιούνται από ποικίλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι η θερμοκρασία. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη διατροφή μας κατά τους «ζεστούς» καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και το πώς μπορούμε να συμπεριφερθούμε κατά την περίοδο των διακοπών που βρισκόμαστε «εκτός έδρας», χωρίς να επιβαρύνουμε τη σιλουέτα μας…

 

Σωστή ενυδάτωση

Για την επαρκή ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού και την σωστή λειτουργία βασικών συστημάτων, όπως το κυκλοφορικό, δεν αρκεί μόνο το νερό, αλλά ουσιαστική είναι και η επάρκεια σε ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο κ.λ.π.) και ιχνοστοιχεία που χάνονται με την έντονη εφίδρωση. Προτιμήστε λοιπόν τροφές πλούσιες σε νερό και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ενυδάτωση, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά. Και αν αναρωτιέστε κατά πόσο μπορούν τροφές όπως τα λαχανικά να ενυδατώσουν το σώμα μας, αναλογιστείτε πως τα  φρέσκα φασολάκια για παράδειγμα, εμπεριέχουν περισσότερο επί τοις εκατό νερό από ότι το γάλα που είναι μια υγρή τροφή… Στον ίδιο άξονα κινούνται και πολλά φρέσκα φρούτα της εποχής αυτής!

 

Διατροφή και λιπαρά

Τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου λόγω αυξημένης θερμοκρασίας η λειτουργία του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού εντείνεται, βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η όσο το δυνατό λιγότερη καταπόνηση του γαστρεντερικού σωλήνα και η μικρή παραμονή μεγάλης ποσότητας αίματος στο πεπτικό, κάτι που επιτυγχάνεται με μικρά σε όγκο, τακτικά και προσεκτικά σε λιπαρά, γεύματα.

Αξίζει να τονισθεί πως για την επίτευξη ισορροπίας στη διατροφή μας δεν μετρά απλά και μόνον η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε αλλά πρωτίστως η ποιότητα. Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που υποδεικνύουν πως η κατανάλωση των πολύτιμων ω-6 και ω-3 λιπαρών από τους Έλληνες βρίσκεται χαμηλότερα από τις συστάσεις των έγκριτων φορέων, την ίδια στιγμή που για τα κορεσμένα λιπαρά είναι πιο υψηλή, προτείνεται η μείωση της κατανάλωσης ζωικών λιπαρών (πχ λίπος κόκκινου κρέατος, λίπος γαλακτοκομικών – αγελαδινό ή κατσικίσιο βούτυρο, κλπ) και η προτίμηση φυτικών πηγών ω-6 και ω-3 λιπαρών, όπως τα ποιοτικά φυτικά έλαια.

Μια έξυπνη διατροφική επιλογή συνδυασμού ελαίων (κραμβέλαιο, έλαιο λιναρόσπορου, ηλιέλαιο, κλπ) πλούσιων σε ω-3 και ω-6 λιπαρά είναι και η φυτική μαργαρίνη, η οποία συνάμα εμπεριέχει και μια γκάμα απαραίτητων βιταμινών όπως οι A,D και Ε. Σχετικά με τον μύθο που θέλει  τις φυτικές μαργαρίνες να έχουν trans λιπαρά οξέα να τονισθεί πως έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που οι μέθοδοι παραγωγής φυτικών μαργαρινών έχουν εξασφαλίσει την μηδενική τους περιεκτικότητα σε αυτά τα λιπαρά…

 

Στην ταβερνούλα, το βραδάκι…

Στην ταβέρνα το βράδυ κινηθείτε έξυπνα δοκιμάζοντας τοπικές σπεσιαλιτέ (δοκιμή σημαίνει 2-3 μπουκιές όχι 2 πιάτα….) και μην αναλώνεστε σε γεύσεις που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε και στο σπίτι σας.

Απολαύστε επίσης ψάρι ή θαλασσινά σχάρας ή μαγειρευτά, μην το παρακάνετε με το ψωμί και βέβαια αν υπολογίζετε ότι το βράδυ θα βγείτε για φαγητό, καταναλώστε ένα ελαφρύ μεσημεριανό πχ με βάση μια σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο, ένα βραστό αβγό και 2 κρίθινα παξιμαδάκια, χωρίς να μείνετε εντελώς νηστικοί ή τρώγοντας ένα φρούτο μέχρι το βράδυ !!

 

Τέλος…

  • Δεν υπάρχει λόγος να παραγγέλνετε όλα τα ορεκτικά του καταλόγου ενδίδοντας στην τέρψη των οφθαλμών!! Τα ορεκτικά είναι για να μας «ανοίγουν» την όρεξη και όχι για να την «κλείνουν»!!

 

  • Στο μπαρ επιλέξτε συνοδευτικά του ποτού σας sticks καρότο – αγγούρι και όχι αλατισμένους και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς

 

  • Μην παραφορτώνετε το παγωτό σας με σαντιγί, τρούφες και βάφλες… Απολαύστε «καθαρές» γεύσεις – θα σας αρέσει περισσότερο

 

  • Επαναφέροντας τη θερμιδική τάξη στο τι «παχαίνει» και τι όχι, πρέπει να τονίσουμε ότι η παρεξηγημένη μπίρα αποδίδει τις λιγότερες θερμίδες (συγκρινόμενη πάντα σε ίσες ποσότητες) σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά και αυτό οφείλεται στην πολύ χαμηλή της σύσταση σε αλκοόλ. Αν κάτι λοιπόν «παχαίνει» είναι η υπερβολή και όχι αυτή καθεαυτή η μπίρα… Παράλληλα αξίζει να αναφερθεί ότι η ήπια κατανάλωση μπίρας στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς και των αγγείων.

 

  • Στο αγαπημένο σας σουβλάκι προτιμήστε αλάδωτη πίτα. Θα γλιτώσετε πάνω από 100 θερμίδες!!!

 

  • Και βέβαια εκμεταλλευτείτε τις διακοπές σας για μπάνιο και παιχνίδι στην παραλία…

(30 λεπτά ελεύθερο κολύμπι οδηγούν στην ενεργειακή δαπάνη των θερμίδων που αποδίδει σχεδόν 1 κομμάτι μηλόπιτα !!!)